RSS
Container Icon

AWAS

AWAS! BAHAYA WIFI PERCUMA..


Mungkin ramai yang suka atau sering online facebook, twitter, email dan sebagainya di tempat awam yang menyediakan kemudahan internet atau wifi percuma terutamanya di kolej, kedai-kedai makan, pusat membeli belah dan sebagainya. Tapi tahukah anda online di tempat terbuka sebenarnya berisiko tinggi untuk di hack?

Ya betul, online di tempat terbuka memang memudahkan akaun anda di godam oleh pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan kaedah Rampasan Sesi atau Session Hijacking dengan menggunakan Firesheep iaitu add on yang di buat untuk browser Mozilla Firefox.

Dengan teknik ini, pengodam dengan mudah dapat mencuri cookies iaitu data lengkap tentang akaun seseorang yang terdapat dalam komputer/ laptop pemangsa. Ianya memang mudah bagi yang pakar.. ekeke, apabila dapat cookies atau data ni, pengodam hanya terus masuk ke akaun pemangsa tanpa perlu log in, bahaya bukan? bagaimana dengan urusan perbankan? memang bahaya.


Jadi antara tips-tips yang boleh diberi:-

1. Jangan log masuk atau online dekat wifi percuma yang pelik- pelik di kawasan perumahan yang tidak diketahui datang dari mana.

2. Kalau dah selesai urusan di internet, cepat-cepat log keluar dan clear history dan cookies.

3. Jangan log in di mana – mana laman web yang tidak mempunyai https dalam url laman web nya. (Dikatakan laman web yang menggunakan https lebih selamat daripada rampasan sesi Session Hijacking.

4. Nak selamat, jangan buat urusan perbankan seperti maybank2u, cimb click di tempat awam dan di cyber cafe juga..

  
KREDIT UNTUK FACEBOOK

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

28 comments:

4feet8 said...

eh? betul ke..? kalau outstation, salu gak guna wifi percuma ni. bahaya juga ya..? TQ beritahu.. ;)

Miss Zahirah said...

ade jgk terdegnr psl free wifi ni.. nice info.. ;)

dEdEQ dE wIshEs said...

ADAKAH INI BETOL ? ISHHH .. SERAM ..

MEKASIH KONGSI :)

Sop said...

mmg bahaya terutama yg pasang spyware

mselim3 said...

Terima kasih tip nie...lepas nie x nak lah gi wifi free nie takut kena hack pulak akaun maybank.2u , huh...
lagi seram duit kat akaun tiba2 hilang nauzubillah.

mselim3

Rizal Uye said...

wah batu tau aku, mkssh udah di share, oh ya maaf belum sempet di masukin di kolom link,tapi udah ada lama di sidebar kolom friends link kanan bawah

Akma Dk said...

wahhh~~perlu b'hti2 ni..

deqjamucuxx said...

betul ke..betull keeee...beeetuull ke ? deqja tak berapa suka online guna wifi free. sebab lembap. hihi

nice tips.

faie mohamad said...

oowwhh.. mcm pernah dgr org duk cite psl ni.. bahaya kn? btter bwk broadband sdiri.. hihi

kak nora said...

online kat umah jer lah lbh selamat nk main game blh lah ngn wifi free tuh..

yana yani said...

baru je ingat nak buat entry psl ni

Kita tau ke said...

bab banking je tak masuk guna yg free...kl takat fb/blog...ade plak wifi pree..belasah jek...:)

Cik Yaya said...

nsib bek ade bbnd kt uma..xya sbuk nk b-wifi kt lua tu...huuu

ANNA MARIANA said...

4feet8 - hati2 ok lepas ni..anna pon x sangka juga ni..

ANNA MARIANA said...

Miss Zahirah - tq sis =)

ANNA MARIANA said...

dEdEQ dE wIshEs - sama2..hati2 ye lapes ni.. =)

ANNA MARIANA said...

Sop - betul 2... kena hati2 dah lepas ni..

ANNA MARIANA said...

mselim3 - huh, minta simpang jangan jadi macam 2 kan.. hati2 k..

ANNA MARIANA said...

Rizal Uye - sama2 sob.. hati2 yer lepas ini...

ANNA MARIANA said...

Akma Dk - hati2 k... =)

ANNA MARIANA said...

deqjamucuxx - hehehhe, hati2 k... rasanya kita beli internet lagi bagus kan..

ANNA MARIANA said...

faie mohamad - betul 2.. kalo guna wifi pon kekadang lembap..

ANNA MARIANA said...

kak nora - heheheh...main game pon x best huna wifi..hihihiih

ANNA MARIANA said...

yana yani - xpe, sharing is caring.. =)

ANNA MARIANA said...

Kita tau ke- yang 2 sama jugak ngan anna.. anna guna buka fb & blog je..

ANNA MARIANA said...

Cik Yaya - hehehhe...anna jarang2 buka pon..heheheh

Niesa said...

wah!xtau plak..nice sharing..nasib bek jarang on9 guna wifi awam nih..

ANNA MARIANA said...

Niesa - tq akak.. kalo guna nanti hati2 k..

Post a Comment

annamariana1989@yahoo.com

MY POPULAR POST