RSS
Container Icon

5 MINUMAN SEBAGAI PENAWAR RACUN

Berikut ialah 5 minuman yang bertindak sebagai penawar racun utama dalam tubuh kita. 
Sama-sama kita amalkan.
1. Air Kosong

Dr Poonam Rathod, pakar kesihatan, berkata, pengambilan air kosong secara teratur 
mengikut keperluan tubuh mampu membersihkan sistem pencernaan, serta menghilangkan 
racun dan sisa-sisa makanan yang melekat di usus. Ini membuat tubuh dan perut bersih 
dari sisa makanan. Selain itu, air kosong juga dikatakan dapat melambatkan 
sel kanser untuk merebak.
2. Air Kelapa Segar
Cecair ini boleh mendetoksifikasi tubuh secara semulajadi. 
Selain membersihkan saluran pencernaan, minum air kelapa 
akan meningkatkan kekebalan tubuh dan bermanfaat menjaga
 tubuh tetap terhidrasi dengan baik.
3. Jus Labu

Jus labu adalah ubat semulajadi yang sangat baik bagi mereka yang pesakit 
masalah pencernaan dan keasidan. "Ini kerana sifat alkali-nya. Serat dalam 
sebotol jus labu juga menyembuhkan masalah pencernaan, 
"kata Dr Rathod.
4. Teh Hijau
Teh hijau adalah merupakan antioksidan semulajadi yang mengandungi 
polifenol, sehingga membantu meregulasi glukosa dalam darah. 
"Polyphenol menghalang pergerakan glukosa ke dalam sel-sel lemak, 
dan mencegah mereka memasuki aliran darah," jelas Dr Rathod


5. Jus Oren

Adalah sumber vitamin C, yang dikenali untuk meningkatkan imuniti. 
Oren kaya dengan flavonoid, antioksidan, yang melindungi sistem imun 
manusia dengan bertindak terhadap kuman dan bakteria yang 
menyebabkan penyakit.

Untuk tips, minum detox ini akan lebih baik jika diambil sebelum sarapan pagi. 
Dengan cara ini, proses detoksifikasi akan berlaku dengan baik dan anda 
dapat merasakan manfaat kesihatan.

  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

38 comments:

adianiez AIDA said...

hi hi aida baca post ni terus ingat pagi ni lom minum air suam :-)

(i follow...)

Khusus Seo said...

Terimakasih atas Infonya
Ohh iya, maaf ganggu, saya cuma ingin mengajak anda bekerja sama.
Maksud kerjasama itu adalah, anda Follow Blog saya, nanti akan saya FOLLBACK.
Dalam pengertian YOU FOLLOW I FOLLBACK.
Semoga mau yah?

Crack said...

Kalau saya minum ayaq nyoq(kelapa) mesti sakit perut, banyak toksin ni perut saya ni. hehe. Thanks banyak info neyh. Orang tua-tua kata kalau bagik anak minum/makan labu dia cerdik. mohon dikupaskan ^_^

Miss Zahirah said...

haa.. jus labu??
kale oren mcm carrot erk,
nmpk menarik,
tp blm tntu tertik,
untuk diminum secerek.
ehh.. terbuat pantun plak. hihihi

Adie Zaff said...

thanks....info ni amat bguna..huhu
tp jus labu tu, best ker??ahakz9...Adie Zaff pernah minum masa kecik tp muntah smp masuk wad..hahah..lucu plk bila teringat balik...heheh

Arjuna Silvera said...

thnks for the info

Rizal uye said...

infonya sangat bermanfaat, terimakasih sudah berbagi

محمد رازيق said...

tq. perkongsian yang baik. saya paling suka minum ayak kelapa tuh. hehe

kitatauke said...

paling senang nak dapat dah murah..air kosong...madu tak termasuk ke?

Misz Fazie said...

wahh nice sharing!

Nurul Faiz said...

jus labu dan teh hijau tu tak pernah minum lagi.
lebih suka air kosong, air kelapa dan jus oren :)

s h a said...

Sha ske air 1 & 5 je.Hehe.Okay je kn. :)

farah.fauzi said...

wahh..info yg best!! thanks for sharing.. emm, tak prnh lg rse jus labu and teh hijau.. :)

penyuluh perikanan said...

Wah ini merupakan pengetahuan baru buat saya
terima kasih informasinya kawan
sangat bermanfaat
jangan lupa mampir yah

amy syahiera said...

kalau air kosong tu , air kosong sejuk boleh ke ? air nombor 3 , 4 , 5 semua kite tak suka . hehe

NUR SABRINA FIRZANAH said...

info yang bagus :)

Hnahdy said...

jus labu? kena try

Cik Yaya said...

xtaw plak jus labu pon ade dlm senarai hehe..
lepas ni pepagi da perah buah oren..ngeee ^o^

ANNA MARIANA said...

adianiez AIDA -kalo gitu jangan lupa minum ok.. =)

ANNA MARIANA said...

Khusus Seo - i follow u ok.. hehehhehe

ANNA MARIANA said...

Crack - heheheh, anna x la suka sangat air kelapa.. insyaallah, akan anna kupaskan nanti...

ANNA MARIANA said...

Miss Zahirah - amboi pandai jugak berpantun kan.. =)

ANNA MARIANA said...

Adie Zaff - anna pon ingat nak cuba..
tapi kalo makan labu masak
santan anna selalu makan..
sedapp..

ANNA MARIANA said...

Arjuna Silvera - welcome dear.. =)

ANNA MARIANA said...

Rizal uye- sama2... =)

ANNA MARIANA said...

محمد رازيق- hehehhehe... anna pula x suka sangat.. tapi kalo xde pilihan anna minum jugak la...

ANNA MARIANA said...

kitatauke - ha, 2 memang betul...
x kan dapat apa2 penyakit pon..
anna ringkaskan je ni.. =)

ANNA MARIANA said...

Misz Fazie - tq adik comel.. =)

ANNA MARIANA said...

Nurul Faiz - hehehehe... nanti cuba k..

ANNA MARIANA said...

s h a - tapi paling best yang nmber 5 la kan? hehehhehee

ANNA MARIANA said...

farah.fauzi - so lepas ni jangan lupa cuba ok.. =)

ANNA MARIANA said...

penyuluh perikanan - sama2 sobat... =)

ANNA MARIANA said...

amy syahiera - rasanya lebih elok air suam/mineral sebab air sejuk ni pon x elok untuk kesihatan...

ANNA MARIANA said...

NUR SABRINA FIRZANAH - tq dear.. =)

ANNA MARIANA said...

Hnahdy - jangan lupa ok kak.. =)

ANNA MARIANA said...

Cik Yaya - heheheh... kalo nak senang
amik yang no.1 je..
lagi cepat dan jimatkan tenaga...
=)

Ainie Hafida Osman said...

air klapa tuh mahal lah,,, susah nak dapat :(
thanks for info, folloe me http://dapinkbutterfly.blogspot.com/

ANNA MARIANA said...

Ainie Hafida Osman - betul 21 tapi kalo terdesak memang beli juga..

Post a Comment

annamariana1989@yahoo.com

MY POPULAR POST