RSS
Container Icon

JANGAN AMALKAN MAKAN PANADOL



Jom kita baca kisah yang telah di share oleh seorang blogger..

Jangan ambil panadol actifast atau soluble jika anda rasa deman atau sakit kepala. Pengambilan panadol tersebut boleh memudaratkan kesihatan anda untuk pada masa akan datang.


“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.


Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.


Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

  
KREDIT - PEN PATAH

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

33 comments:

sabella mohamad said...

eh bahayanya . bella baru tahu pasal ni . selama ni ingatkan panadol tu biasa je . thanks bagitau ye kak

deqjamucuxx said...

erk.. baru tahu ni . deqja kalau pening mau 5 bijik deqja telan ~ erk.. erkk...errrrkkk ..

thnx info ~

Acik Riotaro said...

bahaya neh..
thanks sis..nice sharing

s h a said...

Hurm...tataw plak kesan dia smpai mcm ni skali.Sha memang jenis x ske bergantung kt ubat sebab x ske makan ubat.Thanx anna share pasal alternatif tu.Boleh try kalau pening.

aTieYusof Family said...

ERmm..TQ sharing Ana.. mmg dah lama tau panadol tak bagus utk tubuh..tapi kekadang bila sakit ambil jugak.. kena lebih peka lepas ni..
takut akan bahaya nya..

Aireyn Ashra ツ said...

haaa betul tu betul , saya belajar kat sekolah camtu lah pastu mak ayah saya tak percaya cakap saya takut makan ubat . Hmmm

sha (chirp chirp) said...

memang bahaya panadol ni, lagi2 time senggugut, jgnla mkn panadol. bnyk lagi cara lain :)

Crack said...

Terima kasih atas sharing..huhuh...insap..

Mieya Atiera said...

Erkk. nie yang seram mendengarnya nie. Lepas nie tak boleh makan lagi lah ye? Thanks for sharing

bredmart said...

benar kata anna, semua obat kimia, itu racun, tak boleh di minum, bahaya

nurulakmal said...

saya dan husband pernah cuba minuman isotonik + air tu masa sakit kepala mmg berkesan.

Cik Yaya said...

umm..info yg amat bguna..tq cik anna
Alhmdlh yaya jrng skt pale mam pnadol ke ape..
selalu lau skit pale bring je..rehatkan otak,pale,dgr lagu..ok la lame2 ^_^

hana hadi said...

penadol ni untuk tahan sakit ja.kalau penadol biasa dos dia sikit. kalau penadol xtif5 dos dia tinggi. kalau penadol soluble dosnya lain plak. jadi kalau dah sakit sangat tu pakan penadol biasa ja. tapi elakkan. hana pun xsuka makan penadol.

ANNA MARIANA said...

sabella mohamad - welcome dear.. kurangkan ok nanti.. =)

ANNA MARIANA said...

deqjamucuxx - biar betol sampai 5 biji??

ANNA MARIANA said...

Acik Riotaro - welcome dear... ^__^

ANNA MARIANA said...

s h a - sharing is caring iyo idok.. hihihii

ANNA MARIANA said...

aTieYusof Family - betul 2.. anna pon dah takut dah lepas baca info ni..

ANNA MARIANA said...

Aireyn Ashra ツ - hehehhe, biasalah orang2 tua ni.. mak sis pon cmni gak..

ANNA MARIANA said...

sha (chirp chirp) - betul 2.. anna sengugut anna suka tido..hihihi

ANNA MARIANA said...

Crack - hahhahaa, jangan buat dah na lain kali..

ANNA MARIANA said...

bredmart - anna sokong 200%.. hihihihi

ANNA MARIANA said...

nurulakmal - ye ke? lepas ni kena cuba jugak la..

ANNA MARIANA said...

Cik Yaya - ha, cara yang paling baik cik yaya tunjukan.. x yah makan ubat2 ni kan..

ANNA MARIANA said...

hana hadi - betul 2.. anna pon x suka sebab x nak terlalu bergantung dengan ubat..

Mohd Selim Zainal said...

Terima kasih atas peringatan ini, dah tahu kena hati2 nie.

mselim3

pls: Saya anjurkan segmen saya berbesar hati jika annamariana dapat join segmen saya nie....

BUNDA a.k.a KN said...

bunda selalu gak ambil panadol biasa tu...yg actifast n soluble jarang...

ANNA MARIANA said...

Mohd Selim Zainal - sama2.. insyaallah, akan anna usahakan yer =)

ANNA MARIANA said...

BUNDA a.k.a KN - sama la ngan anna... huhuhu

Miss Zahirah said...

akak klu pening kpla or kna period pain or ape2 sje..
seboleh2nya thn jgk xnak amik panadol sbb mmg dh tau bhyanya...

ANNA MARIANA said...

Miss Zahirah - betul 2 kak.. lagi selamat kalo x makan ubat..

bredmart said...

boleh tak aku posting judul panadol ini di blog aku, tapi versi bahasa indonesia... boleh yahhhhh....

ANNA MARIANA said...

bredmart - boleh aja sob.. =)

Post a Comment

annamariana1989@yahoo.com

MY POPULAR POST