RSS
Container Icon

KEBAIKAN & KEBURUKAN KOPI

Assalamualaikum Semua..

Hari ni Anna nak sharekan sedikit sebanyak mengenai kebaikan & keburukan kopi.. 
Ok, tak nak panjang2 jom baca kat bawah ni..

APA ITU KAFEIN?
75% kafein datangnya darinya dari kopi,sumber kafein yang lain daripada coklat,teh dan minum bergas.. Kafein ni bukan nutrien,seperti vitamin dan mineral tetapi bahan kimia yang boleh dikelaskan sebagai dadah.. Sama seperti dadah-dadah yang lain .. Kebaikan dan keburukannya bergantung kepada penggunaan..

BERAPA BANYAK KAFEIN AKAN MEMUDARATKAN KESIHATAN?
Macam biasa,kalau dalam sehari pun paling banyak minum air kopi pun dalam 3-4 cawan sehari kan... Jadi lebih kurang 300mg kafein.. Jumlah ini tidak akan memudaratkan kesihatan.. Badan kita akan menyingkirkan 20% per jam Dos yang membunuh kafein adalah sebanyak 10g kafein bersamaan dengan 100cawan kopi dalam masa 4jam! Jumlah kafein jugak tertakluk kepada cara penyediaan air kopi..

ok jom kita lihat kebaikannya berdasarkan kajian

1.Pengambilan kopi 6-8 cawan sehari akan mengurangkan risiko kencing manis sebanyak 54% pada lelaki dan 30% pada wanita.

2.Peminum kopi juga mempunyai 80% kurang risiko untuk mendapat penyakit parkison,25% kurang risiko barah usus dan 80%kurang risiko kerosakan hati.
*sapa ada kengkawan hati busuk elok bagi makan kopi hari-hari ni*

3.Kafein merangsang aktiviti otak untuk melupakan rasa letih,merangsang aktiviti otot dan meningkatkan keupayaan seseorang atlit.

4.Kajian di Brazil menunjukkan bahawa kanak-kanak yang minum secawan kopi setiap hari dapat mencegah masalah kemurungan,lebih aktif serta mudah meneriam pelajaran.

5.Antara kesan buruk minum kopi secara berlebihan pulak ialah rasa berdebar-debar,menggigil/ketar tangan,meningkatkan paras kolestrol,gangguan tidur dan tulang cepat reput.

6.kafein yang terdapat dalam secawan kopi adalah berbeza dengan rokok ye!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

28 comments:

Zatil Hulwani said...

kak bunga suka kopi o ais..hehhee tapi x elok minum selalu..boleh buat gigi kuning jugak...>,<...

Cik P.A. said...

haaa patutlah mak ayah kak as pun suka sgt kopi....mmg betoi....byk kelebihannya :)

ANNA MARIANA said...

Zatil Hulwani - sama la ngan akak..hehhehe... bila ketagih 2 memang jd teruk... 5 cawan pon bleh hbs...=)

ANNA MARIANA said...

Cik P.A.- org lama memang gitu.. org skrg la x brapa suka dah...mungkin lebih memilih fresh oren kot...hehehhe

hbstephanus said...

Info yang bagus untuk peminum kopi seperti saya. Thanks for the info. Kopi X rokok ? Keduanya bisa membuat ketergantungan, biasa dikonsumsi bersamaan tapi punya sifat yang rasanya bertolak-belakang.

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam dik. kopi memang baik utk tubuh badan,masakan org2 yahudi minum kopi setiap pagi..tetapi mengkhabarkan bahawa kafein / kopi tidak elok utk kesihatan.sungguh muslim tertipu..huhuhu~tapi, nescafe tu, tak elok ya...better minum kopi itam tu.takpun lepak starbuck kalau byk duit.hehe

oyye_gibbous91 said...

kebaikkan membantu membuat homework kala malam, kburukannya effect kat kpala pning n badan xbermaya,, lost energy,,hihik

Aimi Syahirah said...

Wow! Nice blog here! Jom view saya juga!=) http://www.aimisyahirah.com/2012/11/urban-street-winter-photoshooting.html Saya takleh minum kopi.. Migrain. huhu

Ctie Anis Nisa said...

nisa tak bole minum kopi..sakit kepala..bau kopi pun sakit kepala dah...huhu..

ANNA MARIANA said...

hbstephanus - anna setuju... =)

ANNA MARIANA said...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail - betul kak...kopi lbh baik dr nescafe.. anna sokong...

ANNA MARIANA said...

oyye_gibbous91 - anna minum ok je.. mungkin sesetengah org x serasi kot...

ANNA MARIANA said...

Aimi Syahirah - tq dear..wah,biar betul migrin trs kalo minum??

ANNA MARIANA said...

Ctie Anis Nisa - ni lagi terus, dah bau boleh sakit kpala... kira effect kpoi ni bukan semua boleh tahan kan..

deqjamucuxx said...

hihi . takkk untung nya org tak suka kopi kan ??

p/s : saya mencik kopi !

ANNA MARIANA said...

deqjamucuxx - hehehhe, terpulang pada selera masing2... ^___^

aiN NaJwa said...

Thanks sharing Cik Anna...!!~ =) ain xboleh minum banyak kefien sgt, kepala sudah sedia ada migrain..hehehe..=)

Crack said...

Akhirnya keluar jugak entry kopi ni. Ok, let me make this straight, kopi ada kafein, kafein adalah dadah, orang yang setiaphari kena minum kopi adalah??? PENAGIH DADAH?? Kena call cakap kat mak saya ni. Sebab dia kerap marah budak2 sekarang jadik penagih, dia pun suka minum kopi :P

norhafizahalias said...

suka minum kopi.. tapi, jgn berlebihan sudah la kan.. nati buruk padahnya pulak.. hihihi

puteri kasih said...

puteri suka juga minum kopi..tapi tak selalu..sekali sekala je :)

Cik Yaya said...

xska sgt kopi hitam tu..mmg jrng minum pon..
tapi suka kopi yg memberi kita kshtn tu..
mcm kopi merah..mmg baik utk kshtn..=)

Fatin Zaini said...

fatin pun suka kopi.. thanks 4 sharing.. :)

http://www.fatinzaini.com

ANNA MARIANA said...

aiN NaJwa - welcome... hehhehe, rugi la kalo cm 2 kan..hehehhe

ANNA MARIANA said...

Crack - amboi....hahhahaa, betul jugak kan... minum kopi pon penagih gak...penagih kopi.. hahahha

ANNA MARIANA said...

Cik Yaya - ada ke kopi merah? kopi apa 2?

ANNA MARIANA said...

Fatin Zaini - yeay, kita serupa... welcome dear..

ANNA MARIANA said...

puteri kasih - xpe, asalkan minum jugak..tp ada yg kat, sape minum kopi jadi itam.. err, betul ke ek?

ANNA MARIANA said...

norhafizahalias - betul jugak kan... kang dah ketagih payah gak..

Post a Comment

annamariana1989@yahoo.com

MY POPULAR POST