RSS
Container Icon

KHASIAT PETAI

Assalamualaikum kengkawan....
kali ni Anna nak cita sikit khasiat petai...
 Anna tahu tak semua yang suka makan kan.. 
Sebabnya nanti bau busuk.. 
Ok, Anna harap lepas baca ni Korang semua akan menggemari petai k..


kalo nak tahu, petai ni terdiri daripada sukrosa , glukosa & fruktosa. 
kajian mendapati petai ni dapat memberikan tenaga bila kita melakukan 
aktiviti berat selama 90 minit.

Strok
Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada 
The New England Journal of Medicine 
mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan 
risiko kematian akibat strok sebanyak 40 peratus.

Merokok
Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin 
berhenti merokok. 
Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat 
di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh 
sembuh cepat daripada ketagihan nikotin.

Anemia
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi 
pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan 
derita pesakit anemia.

Sembelit
Petai memiliki kandungan sera yang tinggi. 
la membantu memudahkan
proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit.

Kegemukan
Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria, 
mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan 
ramai yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan. 
Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan 
anda berhadapan dengan masalah kegemukan. 
Amalan memakanan petai berupaya mengatasi
masalah kegemukan.

Depresi
Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. 
Ini kerana ia mengandungi Trytophan yang berupaya 
merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan tidak tertekan.

Apa kata korang sekarang? 
Ha, moh la kito gi makang petai..
(bahasa apa la anna merapu ni)..
  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

27 comments:

puteri kasih said...

buat sambal memang sodap..hehe

Acik Riotaro said...

baru tahu khasiat petai..
nice sharing dear..

kay shafiQ said...

Mcm mne pon mmng x mkn petai dr dlu lgi :P

aiN NaJwa said...

Cmner nk bg suke erk...??? memang xsuke makan..hehe..tp kalau tgok diorang mkn, perrrrggghhh berselera..tp tekak niy memang xbole nak masuk...

bredmart said...

kalau saya tidak suka petai karena pahit, tapi baik juga khasiatnya untuk mengurangkan depresi

● ∂αтιη αηιѕ ● said...

tak suka mkn petai :(

Miss Zahirah said...

eh2... akak suka makan petai.. hihihi
nice sharing..

Hnahdy said...

kalau sambal petai hana makan.hehe tapi kdang2.

Cik Nevarno said...

petai jeruk cecah tempoyak wahh sodapnyee huhu

Cik Yaya said...

errr...xpela cik anna..
walaupon bnyk kebaikannyer..tp
bila mgenangkan 'hasil' lepas mkn petai tu
bila mmbuang,fuhhh...xteringin lgsung..
heheheheh...xpe..mknan lain pon ade manfaat yg sama mcm petai..xkire..xnk mkn! ^0^

Crack said...

petai tuh best anna, lepas tuh tak gamak nak masuk toilet

ANNA MARIANA said...

puteri kasih -taruh udang skali memang sodap nih...hihihih

ANNA MARIANA said...

Acik Riotaro - welcome dear ^__^

ANNA MARIANA said...

kay shafiQ - anda tergolong dalam golongan org2 yang rugi..hihihihi

ANNA MARIANA said...

aiN NaJwa - kena cuba baru tahu..anna pon dulu x suka tpi bila cuba dah x boleh berhenti..

ANNA MARIANA said...

bredmart - pahit itu ubat... ^__^

ANNA MARIANA said...

● ∂αтιη αηιѕ ● - rugi nya x makan... sedapp..

ANNA MARIANA said...

Miss Zahirah - hehehe, boleh la join ngan anna... =)

ANNA MARIANA said...

Hnahdy - 2 sudah semestinya... sambal udang petai... huhuhu, terliur dah anna bila bayangkan..

ANNA MARIANA said...

Cik Nevarno - ha, 2 anna belum berkesempatan nak cuba lagi... nanti nak kena cuba gak ni...

ANNA MARIANA said...

Cik Yaya- ha, 2 memang betul... rasa macam nak terus tido je dalam toilet bila rasa sakit.. hahahhaha...

ANNA MARIANA said...

Crack - hahahha, tambah2 kalau ramai yg dalam family makan... mulalah nak bergaduh berebut toilet..

cweet pinky said...

sambal petai sedap tapi tang petai CP tak makan :P

ANNA MARIANA said...

cweet pinky - ala, kalo cm 2 rugi la..huhu

Dikbi Kamaruddin said...

tahu khasiat petai tp tetap xleh terima taste dia...huhu

nora said...

xsuka mkn mentah ..

Nurul Iman said...

dah pnh cuba. tak best.

Post a Comment

annamariana1989@yahoo.com

MY POPULAR POST