RSS
Container Icon

POKOK HIASAN BERACUN


Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul.
 Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, 
musnahkan pokok hiasan ini segera. 
Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang 
tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca 
posting ini segera pindahkan pokok ini ke
 tempat yang jauh dari anak-anak anda.
Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun 
boleh mengakibatkan kematian 
sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang 
kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 
1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. 
Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. 
Racun atau getahnya yang masuk ke dalam 
mata boleh menyebabkan buta.
Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 
1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah 
daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau
ditempat letak kereta, membawa padah.
Kesan apabila mengigit daun beracun.
 Lidah akan terus membengkak dengan 
serta merta dan menghalangkan 
penafasan. Ini akan menyebabkan kematian 
kerana tidak dapat bernafas. 
Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang 
menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.
Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah 
sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , 
Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. 
Daun yang besar dan hijau selalu diletak 
di kawasan taman awam. Berhati-hati ok.
SUMBER DARI FB

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 comments:

Kesuma Angsana said...

info menarik ni... even KA dah tau lama !

Acik Riotaro said...

nice sharing sis...

aTieYusof Family said...

Bagus nya info ni sis..
sebelum ni tak tahu bunga ni beracun...bahayanya..:)

wantie said...

fuh..bahayanya pokok ni..

kena balik check kat kampung ni. mana tau kekalau mak tanam

Pykaa Pdott said...

Bahaya nie . Dulu kat rumah mama pyka ade la tanam . Tp dah tade dah skrang

dear xila said...

laa ayeke baru tau nih!

krole said...

wah baru pla krole tau pasal ni..thanks sharing...nak p survey2 kat keliling rumah nnt...uish bahaya ni~

hana hadi said...

xperasan plak ada pokok ni.. huhu

boni kacak said...

uish.. betul ke ni?? bahayanya pokok ni

Hatimi Tahirruddin said...

errr...betul ke ni? diorg ni kalau share kat FB tu letaklah sumber2 saintifik sikit dari kajian2 pihak2 yg boleh dipercayai....at least nama saintifik pokok ni ke...

Nurulhuda Abu Hassan said...

pokok nih familiar kowt. rupanya berbahaya sangat !

Che Rosliza Che Mat said...

nice sharing...anna...

Cik Yaya said...

wahhh bhye..huuu
baru tau..thanks share info cik anna ^_^

Nora Karim said...

ish... baru tau ni.. thanks sharing...

Post a Comment

annamariana1989@yahoo.com

MY POPULAR POST